Oldalak

2012. július 22., vasárnap

Visszatérés!

Ha valaki még nézi a blogot, akkor most hozzájuk szólnék.....


Az egyik ismerősöm ajánlott egy manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő diétát. Név szerint a DUKÁN diétát. Sok híresség használja ezt a módszert, és mind elismerően nyilatkoznak róla. Ilyenek például: Kate és Pippa Middleton, valamint az édesanyjuk, Carol Middleton; Jennifer Lopez; Penelope Cruz és még sokan mások nem csak a hírességek háza tájáról. Nem is a "sztárok" miatt említettem meg, de hátha valakinek így jobban megtetszik.


A diétát magát egy francia orvos találta ki, aki olyanoknak ajánlja leginkább ezt, akik nem rettennek meg a nagy szénhidrát elvonástól, jól kijönnek a nagy mennyiség fehérjével és zöldséggel, de mindezek mellett éhezni sem szeretne. Hát, azoknak most itt a lehetőség, hogy kipróbálják. Az elv egyszerű, a betartása, pedig az emberen múlik. Nem éhezünk mellette, és teljesen nyugodt szívvel állítom, hogy igazán finomakat is lehet enni a diéta alatt.


A diéta 4 szakasza:


1. Támadás:megadja a kezdőrúgást

Csak és kizárólag fehérjét szabad enni, korlátlan mennyiségben és a nap folyamán bármikor. Vagyis ehetünk borjú- és marhahúst, baromfit (kivéve kacsát és libát), halat és tengeri herkentyűket, tojást (fehérjét korlátlanul, sárgájával együtt hetente legfeljebb 3-4-et), zsírszegény tejtermékeket. Másfél evőkanál zab/búzakorpa és 2 liter víz, valamint 20 perc mozgás naponta kötelező!
A Támadás időszaka leadni kívánt súly mennyiségével arányosan változik.
Ha 5 kg-t szeretnénk leadni, 2 napig tartson. (Fogyás: 0,5-1,5 kg.) Ha 10 kg-t szeretnénk leadni, 3 napig tartson. Fogyás: (1,5-2,5 kg.) Ha 20 kg-t szeretnénk fogyni, 5 napig tartsuk a támadás szakaszt. (Fogyás: 2-3 kg)


2. Súlyvesztés:leadja a fölös kilókat

2 evőkanál korpa naponta! Fehérjét és zöldségeket korlátlan mennyiségben, bármikor lehet enni. Ennek a szakasznak a sikere csak rajtad áll, de a leghatékonyabb módja az, ha egy nap csak tiszta fehérjét eszel (mint a támadás szakaszban) és a következő napon a fehérjét és zöldséget. Ezt addig kell ismételni, amíg el nem éred a második szakaszra kijelölt ideális súlyodat. A megengedett zöldségek: articsóka, spárga, padlizsán, brokkoli, káposzta (fehér, piros, kelkáposzta, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó) zeller, cikória, cukkini, uborka, édeskömény, zöldbab, póréhagyma, gomba, hagyma, paprika, tök, retek, saláta levelek (fejes saláta / rakéta / vízitorma) sóska, szójabab, spenót, karórépa, mángold, paradicsom, fehérrépa.
Ezt a szakaszt addig tartjuk, amíg el nem érjük a kívánt súlyt. Hetente 1-1,5 kg mínusszal számolhattunk.

3. Stabilizáció: visszavezeti a tiltott élelmiszereket

2,5 evőkanál korpa naponta! Mindent szabad enni, amit az első két szakaszban, és ezen kívül ehetünk naponta egyszer gyümölcsöt (kivéve banánt, szőlőt, cseresznyét és meggyet), két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, néhány szelet sajtot, hetente kétszer tésztafélét, kuszkuszt, lencsét, rizst, krumplit - sőt, akár csokit is!

Stabilizációs szakasz szabályai:
Bár azt lehet enni amit akarsz, azt ajánljuk, hogy kövessd az alapvető szabályokat, fogyassz korlátlan mennyiségű fehérjét és zöldséget, egy darab gyümölcsöt egy nap, két szelet teljes kiőrlésű kenyéret, kevés sajtot, két keményítőtartalmú ételt és csak hetente két nap étkezz bőségesen).
Meddig tart? Attól függ, mennyit fogytunk: fél kiló mínuszonként 4 napig kell ezt a szakaszt tartani. A képlet: (leadott súly:0,5)x4. Ha 5 kilótól szabadultunk meg: (5 kg:0,5)x4=40


4. Súlyfenntartás: 

Napi 3 evőkanál korpa! Mindent, amit csak akarunk megehetünk. Viszont hetente egyszer tartsunk fehérjenapot (dr. Dukan a csütörtököt ajánlja.) Ez azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a hét többi napján rendesen ehessünk anélkül, hogy visszanyernénk a túlsúlyunkat.
Meddig tart? Akár élete végéig, ha betartjuk ezt az egyszerű szabályt.



Olyan alapanyagok, amiket bátran fogyaszthatunk: 
- Sovány marha-, borjú- vagy nyúlhús, kivéve disznó- és bárányhús. Minden kövérjét szabj le a húsról. A húst grillezve, sütve vagy főzve fogyaszd – ne használj tejszínt, vajat, olajat. Ha mégis olajat használsz, zsírpapírral dörzsölj pár csepp olajat a serpenyőre a sütés előtt. A sovány marhahúsból készíthetsz gombócokat, vagy lapos hamburger-fasírtokat
- Pulyka és csirke, ha a bőrt eltávolítottad.
- Alacsony zsírtartalmú sonka, ha a héját/bőrét eltávolítottad
- Szárított marhahús (bresaola)
- Marhamáj vagy csirkemáj
- Mindenféle hal – fehér, olajos, friss, fagyasztott, szárított, füstölt vagy konzerv (vízben vagy tengervízben /brine/)
- Mindenféle kagyló
- Maximum két tojás egy nap. Ha magas a koleszterin szinted, 3-4 tojássárgáját fogyassz egy héten. A tojásfehérje mindenféle tiltás nélkül ehető.
- Sovány, zsírmentes tejtermékek: sovány joghurt, túró, tej. Natúr és ízesített joghurtok (kókuszos, vaníliás, citromos) korlátlanul fogyaszthatók, a gyümölcspürét tartalmazó joghurtokból viszont csak maximum kettőt együnk meg naponta.
- Édesítőszerek, ecet, szárított és zöld fűszerek, fokhagyma, hagyma, uborka, hagymabefőtt (kis mennyiségben), citromlé, mustár, só (mértékkel), cukormentes natúr kechap, cukormentes rágógumi.


ÉS ami elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű zabkorpa napi bevitele:


2 megjegyzés:

  1. biztos jó, és lehet beiktatom az étrendembe, de nálunk a tuti módszer a kerékpár túra, edzi a hasat, feneket és a combot is :) Hétvégén túráztunk haverokkal, letöltöttem a telcsimre a MOL bringaPONT mobilapplikációt, és tök sok hasznát vettük. Fel vannak tüntetve a vendéglátóhelyek, látványosságok, kerékpártúra-útvonalak http://minu.me/-bringapont

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia! a kerékpározás valóban jót tesz, nagyon egészséges, de nekem jelen pillanatban (törött lábbal) még a sétálás is nehéz. Mondjuk még alap helyzetben sem bringázok túl sokat, ha az időm engedi, akkor maradok a szobakerékpárnál. Nálunk ugyanis nagy az emelkedő és nem bírom se erővel, se tüdővel! :) Ha teheted, azért javaslom, hogy néhanapján tarts fehérjenapot! Jót tesz az egészségnek! :)

      Törlés